Å komme til bunns i autoimmun sykdom

Betennelse er et hett tema i medisin. Betennelse, eller nærmere sagt inflammasjon er knyttet til nesten alle kjente kroniske sykdommer; hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, fedme, autisme, demens og til og med depresjon.

Andre inflammatoriske sykdommer slik som allergier, astma, artritt og autoimmune sykdommer øker også dramatisk. De fleste leger er opplærte til å få bort symptomer på betennelse med anti-inflammatoriske medisiner som Ibux, Paracet, steroider og stadig kraftigere immundempende medisiner som har alvorlige bivirkninger.

Autoimmune sykdommer påvirker 24 millioner mennesker og inkluderer blant annet revmatoid artritt (leddgikt), lupus, multippel sklerose, skjoldbrusk sykdom og inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons og ulcerøs kolitt. Disse behandles ofte med kraftige immundempende medisiner istedenfor at årsaken til sykdommen utforskes. Dette er det samme som å ta en Paracet mens du står på en spiker – svaret er ikke mer Paracet eller å nedtrykke immunforsvaret. Svaret er å fjerne spikeren.

Dessverre er det slik at veldig få innen skolemedisin blir opplærte til å finne og behandle de underliggende årsakene til betennelse i kronisk sykdom, som for eksempel skjulte allergener, infeksjoner, miljøgifter, et inflammatorisk kosthold og stress.

Dersom målet er å slukke inflammasjonen i kroppen er du nødt til å finne kilden. Behandle flammen, ikke røyken. Altså, det handler om å behandle årsaken istedenfor symptomene, og stille spørsmålet om hvorfor du er syk, ikke bare få en diagnose og behandle symptomene.

Autoimmunitet: Hva er det er og hvordan skjer det?

Vi står overfor en epidemi; 24 millioner mennesker med autoimmune sykdommer inkludert reumatoid artritt, lupus, multippel sklerose, psoriasis, cøliaki og stoffskiftesykdommer samt 60 millioner mennesker med allergier og 30 millioner mennesker med astma.

Alle disse autoimmune tilstander er knyttet til én sentral biokjemisk prosess: en overdrevet immunrespons (også kjent som systemisk betennelse) som resulterer i at kroppen angriper sitt eget vev.

Ditt immunsystem er ditt forsvar mot inntrengere. Det er ditt indre hær med oppdrag om å skille venn fra fiende – å gjenkjenne selv fra fremmed. Autoimmunitet oppstår når immunforsvaret blir forvirret og ditt eget kroppsvev blir fanget i kryssilden.

Kroppen din kjemper imot noe – en infeksjon, giftstoffer, en allergen, en type mat eller stress respons – og den omdirigerer sin fiendtlige angrep på leddene, hjernen, nervesystemet, skjoldbruskkjertelen, tarmen, huden eller i noen tilfeller hele kroppen. Denne forvirringen i immunforsvaret er et resultat av det som kalles for «molekylær etterligning», og konvensjonelle medisinske tilnærminger har dessverre ingen metode for å finne ut av det som forårsaker problemet.

Interessant nok forekommer autoimmune sykdommer nesten utelukkende i utviklede land. Folk i fattige land uten moderne bekvemmeligheter som innlagt vann, toaletter, vaskemaskiner og sterile bakgårder får ikke disse sykdommene. Dersom du har vokst opp på en gård med mange dyr har du også mindre sannsynlighet for å ha noen av disse inflammatoriske lidelser. Å leke ute, bli skitne og utsatt for småkryp, bakterier og infeksjoner trener opp immunsystemet ditt til å gjenkjenne hva som er fremmed og hva som er “deg”.

Dessverre kan mange av de konvensjonelle behandlingsmetoder for autoimmune sykdommer gjøre vondt verre. Anti-inflammatoriske medisiner som Ibux, kortison, immundempende medisiner som metotreksat og de nye TNF-alfablokkere (som f.eks. Remicade) kan føre til blødninger i tarmen, nyresvikt, depresjon, psykose, osteoporose, tapt muskelmasse, diabetes, store infeksjoner og kreft (1). Når disse medisiner brukes selektivt kan de selvsagt hjelpe folk til å få livet tilbake, men de er ingen langsiktig løsning. Disse bør ikke være den siste utvei i behandlingen, men heller en bro for å slukke inflammasjonen mens årsaken til sykdommen avdekkes.

Det finnes heldigvis det en annen måte å forholde seg til autoimmune tilstander som har sin basis i funksjonell medisin. Funksjonell medisin er en måte å komme til bunns i helseproblemer og behandle de underliggende årsakene i stedet for å undertrykke symptomer med medisiner.

Her er noen av de viktigste tiltakene for deg med autoimmun sykdom:

– Utforske skjulte matallergier eller intoleranser med mitt 30-dagers eliminasjonsdiett eller ved å ta en matintoleranse test.

– Sats på et kosthold med hel og ren mat, og med minst mulig bearbeidet ferdigmat.

– Fiks tarmen din! Et velfungerende tarm og fordøyelsessystem er alfa omega for ditt immunsystem og alltid det viktigste første steg ved kronisk sykdom.

– Få hjelp til å utrede skjulte infeksjoner – sopp, virus, bakterier, borreliose, o.l.

– Be om å bli testet for cøliaki

– Sjekk for kvikksølv eller andre tungmetaller som kan bidra til autoimmunitet

– Målrettet bruk av kosttilskudd og andre næringsstoffer som f.eks. C vitamin, D vitamin og sunne fettsyrer. Disse hjelper med å roe ned immunresponsen på en naturlig måte.

– Tren regelmessig – fysisk aktivitet er naturlig anti-inflammatorisk.

– Reduser ditt stressnivå. Prøv for eksempel yoga, pusteteknikker, meditasjon eller massasje. Stress forverrer alltid en overaktiv immunrespons.

Trenger du hjelp og veiledning til å komme i gang med en autoimmun protokoll? Ring oss gjerne for en uforpliktende prat.

(1) Siegel, C.A., Marden, S.M., Persing, S.M., et al. (2009). Risk of lymphoma associated with combination anti-tumor necrosis factor and immunomodulator therapy for the treatment of Crohn’s disease: a meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol. 7(8): 874-81.