Autoimmun sykdom og «lekk tarm» – hva er sammenhengen?

Hyperpermeabilitet i tarmen eller «lekk tarm syndrom» er navnet gitt til en svært vanlig tilstand som oppstår når betennelse skaper unormalt store åpninger mellom cellene i tarmveggen og tillater passasje av ulike molekyler inn i blodet som normalt ville ikke slippes gjennom.

Tarmveggen blir «lekk» i den forstand at bakterier, sopp, parasitter, ufordøyde proteiner, fett og giftig avfall som normalt ikke absorberes i blodstrømmen passerer gjennom en skadet hyperpermeabel tarmslimhinne. Det høres kanskje ut som lekk tarm påvirker bare fordøyelsessystemet, men dette kan faktisk føre til en rekke andre helseproblemer.

Vanlige årsaker til lekk tarm inkluderer:

  • Infeksjoner som f.eks. soppovervekst og parasittinfeksjoner
  • legemidler som f.eks. Ibux eller cellegift
  • Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt
  • cøliaki
  • kronisk alkohol forbruk
  • intens trening
  • matallergier
  • langvarig stress

Lekk tarm og autoimmun sykdom

Lekk tarm er nesten alltid forbundet med autoimmune sykdommer. Til hvilken grad symptomer kan reverseres er faktisk avhengig av en sunn og velfungerende tarmslimhinne. Dersom behandling for en autoimmun sykdom ikke starter med (eller i hvert fall inkluderer) tiltak for tilheling av tarmslimhinnen vil enhver type behandling kun handle om undertrykking av symptomer. En Autoimmun sykdom er definert som en tilstand hvor immunsystemet lager antistoffer mot sitt eget vev. Sykdommer i denne kategorien inkluderer blant annet lupus, alopecia areata, revmatoid artritt, polymyalgia rheumatica, multippel sklerose, kronisk utmattelsessyndrom, Sjøgrens syndrom, vitiligo, Hashimotos tyreoiditt, vaskulitt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, elveblest, type 1 diabetes og Raynauds syndrom. Heldigvis  begynner også skolemedisin å innse den viktige rollen tarmen spiller i disse sykdommene. Å forstå lekk tarm fenomenet hjelper oss også til å forstå hvorfor allergier og autoimmune sykdommer utvikles og hvordan man kan sette i gang tiltak for å gjenopprette tarm integritet og stoppe “lekkasjen”.

Betennelse er en viktig trigger for lekk tarm

Betennelse fører til at rommet mellom cellene i tarmveggen blir større enn vanlig slik at proteinmolekyler blir absorberte før de har en sjanse til å bli tilstrekkelig nedspaltet. Immunsystemet begynner å lage antistoffer mot disse større molekylene fordi de gjenkjennes som fremmede, invaderende stoffer. Antistoffer produseres mot proteiner som stammer fra ufarlige matvarer og immunsystemet blir hyperstimulert og overreagerer mot stoffer som ikke er nødvendigvis farlige.

Kroppsvev inneholder proteiner og antigener som ligner svært mye på mat, bakterier, parasitter eller sopp. Antistoffene som blir skapt (som et resultat av lekktarm) mot disse antigener kan komme inn i ulike vev og utløse en betennelsesreaksjon når den tilhørende maten er spist eller mikrober er tilstede. «Autoantistoffer» er således skapt og betennelsen blir kronisk. Hvis denne betennelsen oppstår i leddene får man reumatoid artritt. Hvis den oppstår i hjernen kan man få myalgisk encefalomyelitt (kronisk utmattelsessyndrom). Dersom den forekommer i skjølkbruskkjertelen blir resultatet Hashimotos tyreoiditt. Hvis antistoffene angriper slimhinnen i tarmen kan resultatet bli kolitt eller Crohns sykdom…og så videre. Det er lett å forstå at praktisk talt alle organer eller kroppsvev kan bli påvirket av lekktarm. Fordi matvarer kan utløse forsinkede reaksjoner kan det ofte være svært vanskelig å påpeke hvilke som er triggere.

Lekk tarm kan også føre til økt risiko for infeksjoner og følsomhet for miljøkjemikalier. Den kroniske betennelsen skader det beskyttende belegget med antistoffer som normalt finnes i en sunn tarmvegg (IgA antistoffer). Siden IgA antistoffer hjelper oss til å avverge infeksjoner blir vi mindre motstandsdyktige mot virus, bakterier, parasitter og soppovervekst. Disse mikrobene er da i stand til å invadere blodet og kolonisere nesten alle kroppens vev og organer. Ofte har mennesker med lekktarm og/eller autoimmun sykdom også mikrobielle infeksjoner i tarmen.

Lekk tarm kan også gjøre at mikrober i tarmen krysser over i blodet og skaper større mengder med avfallsstoffer som overvelder leverens evne til å avgifte. I alvorlige tilfeller av lekk tarm kan man utvikle overfølsomhet for parfyme, sigarettrøyk eller andre miljøkjemikalier. Det er også vanlig å oppleve “hjernetåke”, forvirring, dårlig konsentrasjon og hukommelsestap.

Malabsorpsjon og næringsmangler

På grunn av den pågående inflammasjon og skade på bærerproteiner kan lekk tarm også bidra til en hel rekke mineralmangler. De vanligste er mangel på jern, vitamin B12, magnesium (som kan føre til bl.a. tretthet, nevropatier og muskelsmerter). Sinkmangel på grunn av malabsorpsjon kan føre til håravfall og skallethet som forekommer i alopecia areata. Kobbermangel kan også oppstå og føre til høyt kolesterol og slitasjegikt. Problemer med bein kan utvikles som et resultat av dårlig absorpsjon av kalsium, bor, silisium og mangan.

Vil du vite mer?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat!