Benkraft

Benkraft er en av de mest næringsrike matvarer vi kan få i oss, og er en flytende form av de viktige komponenter som finnes i ben. De medisinske fordelene fra benkraft skyldes de usedvanlige høye nivåer av mineraler og spesifikke aminosyrer. Benkraft betraktes som et mineral- og proteintilskudd av meget høy kvalitet.

Når du lager benkraft er det viktig å bruke en syre som f.eks. rå eplecider eddik for å trekke mineralene ut av beinene. Grønnsaker og urter kan sløyfes men gir litt ekstra smak.

Benkraft

Ca 1,5 kg ben fra kylling, okse, lamme, svin eller fisk 2 stilker selleri, grovhakket

1 løk, grovhakket
6-7 fedd hvitløk, knust2 laurbærblad
2 ts fint havsalt/mineralsalt
2 ss eplecider eddik
Kaldt vann
En neve friske urter eller 1 ts tørkede urter (kan sløyfes)

Ha ben, grønnsaker, hvitløk, laurbærbladene, salt og eddik i en stor kjele. Tilsett nok kaldt vann slik at alt blir godt dekket, og la den stå i 30-60 minutter. Kok opp, og reduser deretter varmen. La alt småkoke i minst 8 timer eller aller helst et helt døgn. Jo lenger kraften koker jo mer næringsstoffer og mineraler blir trekket ut!

Sil deretter kraften gjennom en dørslag, la den avkjøle helt og frys individuelle porsjoner på glass. Isbitformer fungerer også veldig bra hvis du skal ta opp mindre mengder til f.eks. sauser.