Hjelp for fordøyelsesbesvær

Har du av og til ubehagelig magetrøbbel og en fordøyelse som ikke fungerer helt optimalt? Eller kanskje du har fått den vage diagnosen “irritabel tarm” og legen har ingenting å tilby bortsett fra sterke medisiner som bare legger et midlertidig plaster over dine symptomer?

Mange sliter med oppblåsthet eller vond mage umiddelbart etter et måltid eller et par timer etter et måltid. Når du blir oppblåst, sveller magen og noen ganger kan det også være skarpe smerter, kramper og luftplager. Dersom du hele tiden går med oppblåsthet kan det faktisk gå ubemerket og etter hvert virke normalt. Dette er et meget vanlig problem, men overhodet ikke normalt.

En vond og oppblåst mage kan være på grunn av mange ting, men årsakene bak slike problemer kan ofte avdekkes ved å rette litt oppmerksomhet mot tarmhelse. Veldig ofte kan små endringer gi en mye bedre og mer behaglig hverdag.

Matintoleranser

Selv om laktoseintoleranse er den vanligeste årsaken til oppblåsthet og luft i magen, det er faktisk mulig å utvikle intoleranser mot nesten alle slags mat. Andre sannsynlige matvarer er sukker og alle slags korn. En spiselogg kan være et kjempenyttig verktøy for å kartlegge hvilken typer mat som skaper trøbbel for deg. I tillegg kan en eliminasjonsdiett hjelpe med å avsløre om du har matallergier eller intoleranser som kan ligge bak noen eller alle symptomene dine.

Stress

Spesielt rundt måltidene kan stress rett og slett stoppe fordøyelsen. Alt som kreves for å fordøye et måltid, som for eksempel tarmperistaltikken og produksjon av både fordøyelsesenzymer og magesyre kan stoppe opp. I stedet går kroppen over til ”fight-or-flight” modus og stresshormoner dominerer.

Det er viktig å gjøre måltider til en avslappet og koselig stund og bare spis – altså ikke spise og mase på ungene, spise og se på TV eller å spise og se på TV óg sladre på telefonen mens du oppdatere din Facebook status.

Bakteriell overvekst 

Et dårlig kosthold, infeksjon eller matforgiftning kan føre til inflammasjon i tarmen. Selv etter infeksjonen er borte kan dette bremse peristaltikken i tynntarmen slik at bakterier kan blomstre opp og kose seg der inne. Disse bakterier kan være både gunstige, skadelige eller nøytrale men ingen overvekst er bra. Miljøet i tynntarmen er veldig aktivt, og her er det ønskelig med mye bevegelse. Bevegelse betyr at maten står ikke stille og fermenterer, noe som forårsaker luftplager, kramper og oppblåsthet.

Det kan hjelpe å unngå matvarer som inneholder tungfordøyelige sukkerarter som for eksempel belgfrukter (bønner, linser) og korn. Pass osgå på riktig behandling (bløtlegging og/eller spiring) av både nøtter, frø, belgfrukter og korn for å nøytralisere fytinsyre.

Noen ganger trenger bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO) nærmere utredning og behandling med antibiotika. Godt råd for å forebygge overvekst der det ikke ønskes og opprettholde en god bakteriell balanse i tarmen er daglig inntak av ulike typer fermentert mat, som for eksempel gjæret surkål eller andre fermenterte grønnsaker, hjemmelaget yoghurt og kefir (helst fra upasteurisert melk eller kokosmelk), fersk myse og kombucha te. For noen typer bakteriell overvekst kan imidlertid fermentert mat gjør vondt verre så det er lurt å oppsøke hjelp dersom man ikke tåler disse.

For lite magesyre

Halsbrann og sure oppstøt skyldes sjeldent for mye magesyre, men heller for lite magesyre eller magesyre på feil sted. Konvensjonell behandling for halsbrann, som inkluderer syrenøytraliserende medisiner gjør dette problemet verre på sikt og kan føre til blant annet mangel på vitamin B12. Hvis du sliter med halsbrann er sjansen stor for at fordøyelsen er ikke optimalt (spesielt hvis du bruker medisiner mot halsbrann). Magesaften må ha meget et lavt pH (d.v.s. ekstremt syrlig) for å bryte ned proteiner og drepe eventuelle skadelig virus og bakterier. Når magesyre ikke er surt nok, passerer maten gjennom magen bare delvis fordøyd. Dette betyr at maten står lenge i tarmen, fôrer skadelige bakterier og bidrar til blant annet oppblåsthet, betennelse og matintoleranser. Her kan du lese et tidligere innlegg om bruk av bitterstoffer for å øke produksjon av magesyre.

Mangel på enzymer 

Fordøyelsesenzymer bryter ned store matrester til små molekyler som normalt vil passere gjennom en sunn tarmvegg. Disse er molekyler som kroppen lett kan bruke. Når det ikke er tilstrekkelig med enzymer eller når disse enzymene ikke blir aktivert (p.g.a. magesaften som ikke er syrlig nok), lider fordøyelsen.

Disse store matrester gir bakterier sjansen til å vokse utover det vår ”indre økologi” er i stand til å håndtere. Dette betyr luftproblemer, oppblåsthet og noen ganger skarpe smerter eller kramper. I tillegg skal spesifikke enzymer feie tynntarmen og holde den klar og ren. Disse enzymene fremmer også peristaltikken, og når de ikke er tilstede bremses prosessen ned igjen. Og hva betyr stillestående mat? Jo, masse ubehagelig luft og oppblåsthet.

Enzymtabletter kan gjøre underverk for å redusere oppblåsthet i forbindelse med måltider. Ekstra enzymer kan også hjelpe med å bryte ned problematiske proteiner, inkludert de som finnes i korn og meieriprodukter.

Hjelp å få Mange opplever at det kan være svært vanskelig å finne årsakene bak fordøyelsesproblemer på egen hånd. Sliter du fortsatt med irritabel tarm eller dårlig fordøyelse og trenger hjelp til å utforske matintoleranser eller prøve andre tiltak så er det bare å ta kontakt med oss.