Kan en autoimmunprotokoll være noe for deg?

Konvensjonell medisinsk behandling for autoimmune sykdommer er rettet mot å undertrykke betennelse med anti-inflammatoriske medisiner som ibuprofen, steroider og stadig kraftigere immundempende medisiner med alvorlige bivirkninger. De aller fleste leger er ikke opplærte til å lete etter og behandle underliggende årsaker bak betennelse i kronisk sykdom.

Autoimmun protokoll (AIP) er en eliminasjon/provokasjon diett protokoll som har vært spesielt utformet for å hjelpe mennesker som lider av autoimmune sykdommer til å identifisere selve årsaken bak sykdommen (matintoleranser, mangel på næringsstoffer, ubalansert tarmflora, stress, osv.) for å helbrede kroppen på lang sikt. AIP protokollen er rettet mot tilheling i tarmslimhinnen og demping av betennelse i kroppen som gjør at symptomer på autoimmune sykdommer blusser opp.

I et nøtteskall kan AIP beskrives som en strengere versjon av et paleo eller steinalder kosthold. Denne protokollen passer for alle med både påviste autoimmune sykdommer og for de med mistanke om autoimmune sykdommer. Det er rett og slett et svært næringsrikt kosthold som er fri for matvarer som bidrar til ”lekktarm”, dysbiosis (relative mengder eller typer av mikroorganismer i tarmen) og hormonell ubalanser som førårsaker betennelser og stimulerer immunsystemet. Du vil ikke gå glipp av viktige næringsstoffer (heller tvert imot) fordi AIP har et stort fokus på næringstett mat.

AIP er ikke en kur for autoimmunitet – når kroppen din først har lært å angripe seg selv vil den aldri glemme det men du kan reversere progresjonen og sette din sykdom i remisjon. Avhengig av hvor lenge du har hatt sykdommen og hvor aggressiv den er kan du ha permanente skader (som kan for eksempel bety at du må alltid ta hormonet tyroksin for Hashimotos tyreoiditt eller insulin for diabetes type 1) men du kan stanse immunsystemets angrep på kroppen og oppnå betydelige forbedringer.

Det finnes ulike tolkninger på hvordan man følger en AIP-protokoll, men jeg foretrekker å tenke på det som en livsstil. Jeg mener AIP er den mest effektive og spesifikke protokoll for deg med autoimmun sykdom, og vil gi deg den beste muligheten til å finne frem til din egen unik oppskrift på helse.

Dersom du har en autoimmun sykdom er det første steget å følge en eliminasjonsdiett uten juks. Dette betyr blant annet ingen korn, belgfrukter, meieriprodukter, raffinert sukker eller raffinerte vegetabilske oljer. Dersom du har en autoimmun sykdom bør gluten kuttes ut resten av livet. Korn og belgfrukter bør heller ikke spises. Alle slags melkeprodukter (selv klarnet smør/ghee som kan ha spor av laktose og melkeproteiner) bør unngås i eliminasjonsfasen. Men ikke fortvil! Noen intoleranser kan vedvare men du kan etterhvert være i stand til å reindtrodusere mange matvarer etter sykdommen er i remisjon.

Kanskje enda viktigere enn å fjerne problematiske matvarer er å spise et næringstett kosthold. Mangler på mikronæringsstoffer er de største faktorene når det gjelder økt risiko for autoimmun sykdom. Hvis du har en autoimmun sykdom er det svært sannsynlig at du mangler en eller flere av disse næringsstoffer:

  • fettløselige vitaminer (A, D, E, K)
  • mineraler (sink, jern, kobber, magnesium, selen, jod, osv. )
  • B-vitaminer
  • C vitamin
  • antioksidanter
  • omega-3 fettsyrer (i forhold til omega-6 fettsyre inntak)
  • visse aminosyrer (som glysin)
  • fiber
  • andre næringsstoffer (som f.eks. CoQ10)

Hvis du allerede har prøvd en eliminasjonsdiett  eller har spist et strikt paleo kosthold i flere måneder uten at dine symptomer har blitt betraktelig reduserte kan du gå videre ved å eliminere andre matvarer som er spesielt problematiske i autoimmun sykdom (f.eks. egg, søtvierplanter, nøtter og frø).

Deretter hvis du fortsatt opplever ingen forbedringer kan det være nødvendig med feilsøking. Noen ganger kan justeringer eller vri som f.eks. å spise mer stivelsesfattige karbohydrater, prøve lav-FODMAP, prioritere søvn og stressreduksjon samt utredning og behandling for tarminfeksjoner være nødvendig.

Flere AIP eksperter som Dr Sarah Ballantyne og Dr Terry Wahls har lagt frem massevis av vitenskapelig bevis på at denne protokollen kan faktisk hjelpe med autoimmun sykdom – ikke bare for å redusere symptomer, men til og med begynne å reversere selve sykdommen eller stanse progresjonen.

I følge Dr Ballantyne utgjør genetisk predisposisjon for autoimmunitet omtrent en tredjedel av risikoen for å utvikle en autoimmun sykdom. De to andre tredjedeler kommer fra miljøfaktorer som inkluderer blant annet kosthold, livsstil, infeksjoner (både tidligere og kroniske) eksponering for giftstoffer, hormonelle endringer og overvekt.

Selv om du har ingen kontroll over din genetikk så har du enorm kontroll over ditt kosthold og livsstil!

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat dersom du lurer på om AIP kan være noe for deg. Du får støtte hele veien med blant annet start guide til AIP, lister over matvarer som må unngås og matvarer som er inkludert, AIP-vennlige oppskrifter, ressurser, m.m.

AIP Kilder og resursser:

Dr Loren Cordain: Forsker som var tidlig ute ved å oppdage at visse tradisjonelle matvarer kan redusere betennelse hos personer med autoimmune sykdommer.

Dr Sarah Ballantyne: Forsker som har selv flere autoimmune sykdommer. Hun har dykket dypt ned i forskningen om AIP, skrevet en rekke artikler som forklarer vitenskapen bak protokollen og gitt ut sin egen detaljert og meget omfattende bok The Paleo Approach om kosthold, livsstil og autoimmune sykdommer.

Terry Wahls: Er lege og klinisk professor i medisin som gjennom kostholds- og livsstilsendringer har reversert sin egen alvorlig autoimmun sykdom (multippel sclerose) og utviklet en autoimmun protokoll basert på funksjonell medisin

Robb Wolf: Forsker i biokjemi og forfatter av The Paleo Solution