Kan for lite magesyre ligge bak dine problemer?

Tusenvis av nordmenn spiser både reseptbelagte og reseptfrie syredempende midler på en daglig basis. Dette gjør de til tross for at mange fordøyelsesplager skyldes ikke for mye magesyre, men heller for lite magesyre og/eller magesyre på feil sted. Når magesyreproduksjonen stadig undertrykkes ved bruk av slike medisiner kan dette føre til store konsekvenser for hele kroppen.

Tilstrekkelig magesyre er en grunnleggende forutsetning for helsa vår. Optimal nedbryting og absorpsjon av næringsstoffer skjer kun innenfor en veldig snever grad av surhet i magesekken, og dersom det ikke er nok syre blir de vanlige kjemiske reaksjoner som kreves for å oppta næringsstoffene svekket.

For lite magesyre (hypoklorhydria) er et meget vanlig, oversett og misforstått problem som har blitt knyttet til en rekke sykdommer som for eksempel candida overvekst, magekreft, astma og revmatoid artritt. Dersom du har symptomer som sure oppstøt/halsbrann, raping, luftplager, oppblåsthet eller kvalme etter du spiser er det veldig sannsynlig at du har for lite magesyre.

De vanligste årsakene bak for lite magesyre inkluderer H. pylori infeksjon (bakterien undertrykker magesyreproduksjon som en overlevelsesmekanisme), langtids bruk av syrenøytraliserende medikamenter, stress og alder. De som blir diagnostisert med mage- og tarmproblemer (særlig inflammatoriske tarmsykdommer, cøliaki eller irritabel tarm) har også en høyere risiko for å ha lav magesyre. Hvis du allerede har gjort positive kostholds- og livsstilsendringer og fortsatt ikke ser de resultatene du ønsker, kan lav magesyre være noe som ligger bak.

Hvordan kan for lite magesyre skape problemer?

Tilstrekkelige nivåer med magesyre er nødvendig for å kunne absorbere mange ulike næringsstoffer inkludert mineraler (jern, kobber, sink og kalsium), vitamin B12 , folsyre og proteiner. Magesyre er også en vesentlig del av immunsystemet. Under normale forhold vil magesyre fungere som kroppens første forsvar og raskt drepe skadelige bakterier og andre ugunstige vesener som kommer inn i kroppen. Denne effekten hindrer også at bakterier fra tarmen migrerer opp og koloniserer magen.

Hva er de mest vanlige tegn på for lite magesyre?

Du opplever ofte sure oppstøt etter et måltid

Dette er et spesielt paradoksalt mønster: på den ene siden har du magesyre i spiserøret som gir brennende smerte. Du tar et syredempende medikament og smertene går som regel bort. I dette tilfellet er det lett å anta at for mye magesyre forårsaker halsbrann eller sure oppstøt. Men sure oppstøt skyldes ikke overproduksjon av magesyre, men heller magesyre på feil sted.

Slik skjer dette:

Utilstrekkelig magesyre fører til ulike forhold (f.eks. bakteriell overvekst og ufordøyde karbohydrater) som gir økt trykk i magen. Når trykket øker blir det press mot lukkemuskelen i den nedre delen av spiserøret. Når den muskelen åpnes kan selv en mikroskopisk mengde syre treffe innsiden av spiserøret og gi store smerter. Dette er fordi slimhinnen i spiserøret er ikke beskyttet mot høye syrenivåer på samme måte som i magesekken.

Medisiner som undertrykker syreproduksjon kan lindre symptomene der og da, men langvarig bruk kan redusere kroppens egen syreproduksjon til nesten null. Det er derfor mye mer hensiktsmessig å jobbe med selve årsaken bak sure oppstøt istedenfor å bare sette et plaster på symptomene.

Raping, promping, eller oppblåsthet etter et måltid

Opplever du noe av det følgende etter at du spiser?

* Mye raping en kort tid etter mat eller raping senere som smaker og lukter vondt

* Luftplager og promping 1-2 timer etter spising

* Oppblåsthet etter et måltid som varer i et par timer

* En tung følelse i magen, som om maten bare sitter der uten å bevege seg videre

Svarer du ja på noen av disse spørsmålene er det sannsynlig at du har for lite magesyre.

Den sannsynlige situasjonen er at maten du spiste blir fermentert av bakterier i magesekken, og et biprodukt av denne prosessen er luft. Hvis syrenivået er såpass lavt at bakterier overlever i magen blir det ofte mye raping etter et måltid. Noen ganger kan du til og med rape flere timer etterpå. Dette er en sterk indikator på at maten forblir i magesekken når den egentlig burde ha beveget seg videre til tynntarmen.

Oppblåsthet og promping etter et måltid kan ha flere grunner, og en av dem er bakteriell overvekst i magen eller i den øvre delen av tynntarmen. Lavere syrenivåer vil bidra til dette ved å la disse bakteriene overleve i magesekken og/eller i den øvre tarmen. Fordøyelseshastigheten kan også bli dempet, noe som gjør at bakteriene har lengre tilgang til maten.

Du føler deg uvel når du spiser kjøtt

Føler du deg dårlig, slapp eller kvalm når du spiser kjøtt er dette ofte fordi du ikke har evnen til å fordøye det. For å kunne fordøye kjøtt trenger du nok magesyre til skikkelig nedbryting av kjøttets proteinstrukturer. Uten det vil alle slags kjøtt gjør at du føler deg verre enn når du spiser andre typer matvarer som inneholder mindre protein.

Hvordan kan du øke kroppens magesyreproduksjon?

Først og fremst er det viktig å stimulere syreproduksjonen ved å spise nok av de riktige råstoffene.

En av de mest grunnleggende matvarer som kreves for produksjon av magesyre er salt av høy kvalitet, som for eksempel Himalayasalt eller uraffinert havsalt. Uraffinert salt gir kroppen klorid som den trenger for å lage saltsyre, samt mange ulike mineraler og sporstoffer som kroppen trenger for å fungere optimalt. Gjæret surkål og/eller kålsaft er noen av de sterkeste midler man kan bruke for å stimulere syreproduksjon. Et par teskjeer med kålsaft, gjæret surkål eller saften fra surkålen før et måltid vil gjøre underverker for fordøyelsen. Gunstige melkesyrebakterier i surkål vil også bidra til god tarmhelse.

Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved blant annet å øke utskillelse av magesyre.

Rå eplecider eddik (ca 1 ss i et glass vann) i forbindelse med måltider er en litt mer skånsom måte å øke surhetsgrad i magesekken og er en god fordøyelseshjelper.

Noen ganger kan det være nødvendig å supplere med saltsyre (HCL) kapsler. (HCL bør tas med pepsin eller syre-stabilt protease fordi hvis magen ikke produserer nok HCL er det sannsynlig at den heller ikke produserer nok proteinnedbrytende enzymer). En nokså enkel test man kan gjøre hjemme for å se om ekstra HCL kan hjelpe er å starte med 1 kapsel i begynnelsen av alle måltider og øke dosen gradvis utover de neste dagene. Øk dosen til du kjenner en mild brennende følelse i magen, og deretter redusere med én kapsel. Dette kan hjelpe kroppen til å bedre fordøye maten, og vil også bidra til å drepe blant annet H. pylori bakterier og candidasopp.

OBS! HCL bør aldri tas av de som også bruker anti-inflammatoriske medisiner som kortikosteroider (f.eks prednison), salisylsyre, indocin, ibuprofen (f.eks Ibux) eller andre reseptfrie smertestillende. Disse medisiner kan gi skader i mage- og tarmsystemet som kan bli forverret av ekstra HCL og øke risikoen for mageblødninger eller magesår.