Kosthold for PCOS

Opplever du frustrerende symptomer som overvekt, uregelmessig eller fraværende menstruasjon, infertilitet, overvekst av kroppshår og akne?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er den vanligste hormonsykdom hos kvinner i reproduktiv alder, og er forbundet med infertilitet, fedme, hyperinsulinemi (høyt insulinnivå i blodet) og insulinresistens. PCOS gir ofte symptomer på overflødig testosteron som for eksempel uregelmessig eller fraværende menstruasjon, overvekst av kroppshår og akne. PCOS er også assosiert med medisinske tilstander som sentral fedme, insulinresistens, type 2 diabetes, og dyslipidemi (forhøyet blodfett og kolesterol).

Insulinresistens og reproduktive hormoner

Insulin fungerer som en slags dørvakt som har den jobben av å skysse glukose (sukker) inn i cellene for å brukes som drivstoff. Ved forhøyet insulin i blodet blir cellene insulinresistente, og er ikke lenger i stand til å utnytte insulin. Problemene oppstår deretter når blodsukkernivået i blodet stiger og cellene begynner å ”sulte” uten en regelmessig tilførsel av glukose. Insulin sørger også for fettlagring, og dette er grunnen til at kvinner med PCOS ofte blir overvektige.

Insulinresistens forårsakes hovedsakelig av et kosthold rik på sukker og andre stivelses- og karbohydratrike matvarer. Dette fører til et kronisk høyt insulinnivået i blodet, noe som over tid gjør at cellene ikke lenger responderer. Kombinert med en akutt hormonubalanse vil hyperinsulimi forårsake mange av symptomene på PCOS og setter en kvinne i fare for å utvikle diabetes. En kost som er rik på karbohydrater forverrer derfor problemet fordi kroppen frigjør insulin som reaksjon på inntak av sukker og  stivelse. Insulinresistens forårsakes og/eller forverres også av kronisk stress der et høyt stresshormonnivå i blodet motvirker effekten av insulin og fører til insulinresistens.

Fri testosteron

Testosteron er desidert en maskulint hormon, slik at kvinner har ikke godt av å ha robuste nivåer. Kvinner som har blitt diagnostisert med PCOS har ofte for mye testosteron, noe som fører til symptomer som uregelsmessig menstruasjon, ansiktshår og akne. Insulinresistens er assosiert med et protein som binder til reproduktive hormoner som testosteron. Når nivåene av dette proteinet er for lavt (slik som skjer hos de med insulinresistens) vil sjansene for å utvikle infertilitet, PCOS og overflødig testosteron være mye høyere.

Den gode nyheten er at kostholdsendringer kan hjelpe med PCOS. Forskning har vist at et lavtkarbo/ høyfett diett for PCOS kan føre til vektreduksjon og forbedring av insulinresistens, noe som viser seg å være svært effektiv for behandling av PCOS.  Denne pilotstudien viste at en lavkarbo/høyfett diett førte til signifikante forbedringer i vekt, prosent fri testosteron, LH/FSH forhold samt fastende insulin hos kvinner med fedme og PCOS over en 6 måneders periode.

Prøver du å bli gravid og har PCOS? Å endre ditt kosthold kan øke sjansene for å ha regelmessige sykluser og bli gravid fordi det vil bidra til å regulere dine hormoner.

Til hvilken grad du må redusere karbohydratinntak vil variere fra en moderat reduksjon (mindre enn 100 gram karbohydrater per dag) til et ketogen-nivå på mindre enn 20 gram karbohydrater per dag. Har du PCOS og i tillegg bruker blodsukker medisiner (som f.eks. Metformin) er det viktig å ha et samarbeid med en lege dersom du legger om til et lavkarbo/høyfett kosthold.Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om en funksjonell tilnærmig for PCOS.

Kilder:

Andrews, R. C., & Walker, B. R. (1999). Glucocorticoids and insulin resistance: old hormones, new targets. Clinical Science, 96, 513-523.

McAuley, K. A., Hopkins, C. M., Smith, K. J., McLay, R. T., Williams, S. M., Taylor, R. W., & Mann, J. I. (2005). Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women. Diabetologia, 48(1), 8-16.

Rojas, J., Chávez, M., Olivar, L., Rojas, M., Morillo, J., Mejías, J., … & Bermúdez, V. (2014). Polycystic Ovary Syndrome, Insulin Resistance, and Obesity: Navigating the Pathophysiologic Labyrinth. International Journal of Reproductive Medicine, 2014.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1334192/